Optiskt fibernätverk

Publicerad: 2002-12-04

CMT har utvecklat ett fiberoptiskt nätverk som använder den senaste generationen av plastfiberkabel, POF, från Mitsubishi. Utveckling av interface och transmittrar för nätverket har skett i egen regi av vår Evert Fredriksson. Tillverkningen sker i egen verkstad.

Under 2002 har vi installerat POF-nätverk bl a hos Stora Enso Skog i Sör Amsberg, Umeå Universitet och hos Odlarna i Falkenberg. I Falkenberg har närmare 3000 m POF-kabel markförlagts. Kabeln knyter samman 31 bevattningsramper med PC och vårt BoomLink-program.

POF-nätverket är helt okänsligt för elektromagnetiska störningar, kan förläggas i mark, luft och vatten samt minimerar risken för åskskador i systemen. Kostnaderna med den moderna kabeln är rimliga i förhållande till driftsäkerhet och enkelheten att installera.

Fibernätverket används för närvarande i följande system: E2 Energistyrning, CMT Vattningsvåg, LightLink och BoomLink. Vi tror att man i framtiden kommer att använda fiberoptiska nät i mycket större utsträckning inom odlingssektorn. Störningar från motorer, belysningsarmaturer etc har visat sig vara ett ökande problem när man använder konventionella nätverk med kopparkabel.

Inga kommentarer änKommentera: