IPM Essen 2011

Publicerad: 2011-02-02

Den internationella IPM-mässan i Essen är över för denna gång. Eftersom mässan visar upp allt vad branschen kan vara intresserad i - från vattensprutande grodor till plantskoleväxter, möter man alla sorters odlare med olika intressen. Teknikdelen är förvisso ganska omfattande men kan inte mäta sig med den på Hortifair i Amsterdam. Och besökarnas fokus ligger sällan på teknik.

Trots detta hittade ett antal odlare fram till Senmatic DGT:s monter i hall 8. Väl där kunde vi uppfatta ett antal ganska överraskade "wow" från odlarna som bekantade sig med Senmatics nya växthusdatorserie LCC1, LCC2, LCC3 och LCC4. "Senmatic sitter alltså inte och rullar tummarna!"

LCC900:an kommer nu succesivt att fasas ut till förmån för den nya LCC2 - som i mångt och mycket motsvarar en LCC900. Den är dock försedd med det nya program som vi så väl känner från LCC Completa och kan liknas vid en enavdelningars LCC Completa. Ett efterlängtat extra utgångsrelä gör att vi kan få två fullt fungerande, likvärdiga gardinstyrningar.

LCC Completa kommer fortsatt att tillverkas. Den som vill bygga ut sitt Completasystem kan välja mellan:

  • Den ursprungliga Completan för 4 avdelningar
  • LCC3, också 4 avdelningar men med touchscreen i färg
  • LCC4, upp till 16 avdelningar per enhet och med riktigt stor touchscreen.

Observera att samtliga varianter innehåller likvärdig programvara och har samma funktioner.

Vi återkommer med prissättningen så snart denna är klar. Indikationer tyder på att den nya serien är aggresivt prissatt.

En minst lika viktig nyhet på mässan var presentationen av det nära samarbetet mellan forskning, IT och tillverkare i formen ItGrows. Parterna i detta samarbete är:

  • Agrotech
  • Gartnerirådgivningen
  • Copenhagen Business School
  • Aarhus universitet - Lantbruksforskningen
  • Gartneriet Hjortebjerg
  • Eglu
  • Senmatic DGT

Redan nu kan en side bar i PC:n användas för kontroll av tillväxt (fotosynteshastighet) samt aktuell energiförbrukning uppdelad på olika energikällor inklusive belysning. Detta ingår från och med nu i Superlink 5. Systemet kan byggas ut till en full konsulttjänst kallad InfoGrow. Vi är säkra på att det kommer att talas mycket om denna tjänst under den närmaste framtiden.

Sammantaget ser vi med stor glädje fram mot att få introducera de nya systemen hos våra kunder i Norge och Sverige. Det är alltid roligt att marknadsföra något som inte kostar utan ger besparingar genom mindre energiförbrukning och bättre utnyttjande av alla resurser i gartneriet.

Inga kommentarer änKommentera: